KIRK YAMALI DRT ACI

iir by Yahya Kurtkaya yorum yok »

I.
ac覺 yama eyle ki as簾l dursun yakanda
toprak 繹rt羹nen fery璽d
setretsin g羹n璽h覺n覺
bir ned璽metin k羹ls羹z m璽bedinde! ar覺ts覺n

r羶huna
perde perde inince birden gece
siy璽h覺n mektebinden s璽fi ak覺 dam覺ts覺n
y羹reine renk gelsin kav簾 k覺ls覺n 璽h覺n覺

II.
takas etme iiri yontuk dille
ki vakit
kambur bir p璽diah覺n titremesi ac覺dan!
eilirken huzurda otuz k羹s羹r kelime

biriktir;
yama, emzir parma覺ndan bu ak覺
konutuk癟a haz versin takas eden diline
zafer tad覺 devirsin olgun bir yabanc覺dan Devam覺n覺 oku »

BAB襤L SENDROMUNA GSTERGESEL B襤R BAKI

Makale by Din癟er Ate 1 yorum »

Son derece karma覺k bir yap覺 olan g羹n羹m羹z iletiim sistemi i癟inde 癟繹z羹mleyici bir yakla覺m olarak “g繹sterge bilim” yeni bir disiplin h羹viyetinde ortaya 癟覺kt覺. Adamak覺ll覺 d羹羹n羹rler ve bilim adamlar覺 bu disiplini her y繹n羹yle ele alarak yap覺y覺 bir b羹t羹nl羹e kavuturmaya 癟al覺t覺lar. Trafik 覺覺klar覺ndan y繹nlendirme levhalar覺na, tiyatrodan sinemaya, sanattan g羹ndelik hayata dek bir癟ok alanda, yaam覺m覺z g繹sterge sistemleriyle d羹zenlendi. Kimine g繹re buna u癟 veren, kimine g繹re de bundan u癟 alan “dil bilim” sesten yaz覺ya, balamdan kelimeye kadar uzanan bir 癟er癟evede dil havuzunda, “s繹z”羹 birer g繹sterge olarak ele ald覺. Nitekim sacaya覺n覺n 羹癟羹nc羹s羹 “anlam bilim” terimiyle oluturuldu ve mant覺ksal 癟覺kar覺mlarla neyin ne anlama geldii k璽h matematiksel g繹stergeler k璽h olas覺l覺klar ekilde ortaya kondu.
B羹t羹n bunlar bir sarmala d繹nen hayat覺m覺za; g繹r羹n羹r anla覺l覺rl覺klar, g繹r羹n羹r kolayl覺klar ve g繹r羹n羹r 癟繹z羹mlerle katk覺da bulundu. Sanattan g羹ndelik hayata her ey bu 癟繹z羹mleme esaslar覺na g繹re yeniden ifrelendi. Bu disiplinler bir 癟eit gizli okuryazarl覺kla farkl覺 seviyelerde okurlar覺n覺 ve yazarlar覺n覺 羹retti. Devam覺n覺 oku »

AYE’N襤N ONLARA VE SANA SYLED襤KLER襤…

Deneme, iir by Aye Eyy羹pkoca 1 yorum »

ii
ben imdi dallar覺 k覺r覺k bir ayd覺nl覺k 羹zerinde olabildiince 羹zg羹n kar覺l覺yorum geceleyin uykuyu. 癟羹nk羹 cemaatimin fazileti yer ile yeksan… tan覺ma gelmez bir hal benimki… elifler 癟ekiliyor bar覺mdan.. ama ben ne susmaya ne de konumaya istekliyim. 癟覺plak ayaklar覺mla y羹r羹yorum denizler 羹zerinde. dalgalar 癟arp覺yor h羹zn羹m羹n yelelerine. kulaklar覺m g繹vdeme b覺癟ak sapl覺yor. ne 癟ok konuan adam g繹rd羹m ne 癟ok konuan kad覺n. a覺zlar覺n覺 ifk ile 癟alkalayan 癟a覺n efendileri bunlar dedim, yaayanlar 繹yle mi?… g羹nde be vakit al覺nlar覺 secdeye deen adamlar..? ayn覺 ayetlere iman ettiimiz din kardelerim?.. bana d羹mez kendim hakk覺nda konumak. ite bu y羹zden konumam istenileni konumayaca覺m burada. burada mavi bir g羹l羹n beyaz bir karanfilin ve s羹mb羹l羹n hakk覺 i癟in ak覺n sebepsizce verilen ve sebepsizce al覺nan bir hakikat olmad覺覺n覺 hayk覺raca覺m.
siz ey kitab覺 yanl覺 okuyanlar!
bir 癟ift s繹z ve giden bir gemi arkas覺ndan d羹羹nd羹m elbet s覺rlar覺m覺n hangi
imekleri 癟akt覺rabileceini.. s繹zlerinizin hangi tahamm羹l羹 zorlad覺覺n覺… ve b羹t羹n bunlar覺n ne anlama geldiini… belki de bu y羹zden daha kararl覺 duruyorum kendimin kar覺s覺nda. 癟aresiz deilim. bilinsin ki savunmam din g羹n羹ne sakl覺. 癟羹nk羹 ben biliyorum ki, o Allah ki, benimde sizinde bildiinizden 癟ok daha y羹cedir. 繹yleyse yaln覺z bir sab覺r d羹t羹 zay覺f bedenime. insan覺n yettii ancak kanat 癟覺rpmakt覺r yery羹z羹nde. 繹tesini bilen ve g繹reniniz var m覺?
bundan 繹te yok s繹ylenecek bir s繹z..
alemlerin Rabbi olan Allah’a hamdolsun. Devam覺n覺 oku »

D襤L襤N ANLAILMAZ YANLARI

Makale by Cem Gen癟olu yorum yok »

Freud 20. y羹zy覺l insan覺n覺 nevrotik olarak tan覺ml覺yordu. Nevrotik bozukluklar psikiyatride psikozlara oranla daha hafif rahats覺zl覺klar olarak kabul edilmekle beraber 癟ounlukla tedavisi de psikoza oranla daha umut vericidir. Nevroz 20. y羹zy覺l kua覺n覺n tan覺s覺 olarak tarihe ge癟erken nevrotik bir neslin yetitirdii bir kua覺n tan覺s覺 ne olabilir? 21. y羹zy覺l覺n apartman odalar覺n覺n yaln覺z insanlar覺, i癟 konumalar覺yla megul ve d覺a yans覺yan d羹nyalar覺 suskun birer fotoraf karesinden ibaret. u da bir ger癟ek ki 21. yy insan覺n覺n psikiyatrik durumu konusunda bir g繹r羹 birlii beklentisinde deiliz. Ama bu 癟a覺 tan覺mlamak istediimizde iletiimsizlik 癟adalar覺m覺z覺n bal覺ca 繹zellikleri aras覺nda geliyor.

Tevrat’a g繹re Babil kulesini yaparak tanr覺n覺n gazab覺na urayan 璽demoullar覺 o zamana dek tek bir dil konuuyordu. Tanr覺, babil kulesini bir bakald覺r覺 olarak g繹rm羹 ve insanl覺覺n dillerini (iletiimlerini) bozarak birbirlerini anlamalar覺na engel olmutur. Babil kulesinin y覺k覺m覺ndan bu yana insan neslinin iletiimleri farkl覺lam覺 ve her biri farkl覺 birer dil kullanmaya balam覺t覺r. Devam覺n覺 oku »

BANA B襤R TEK襤 VER

Deneme, Makale by Mustafa Karaosmanolu yorum yok »

Din癟er ATE’e 襤thaf olunur

O, ikinci teklik ah覺s olan ’sen’in
Mekandaki 繹telenmi halidir
teki dile, topluma, bireye ve k羹lt羹re olumlu veya olumsuz pozisyonlarda da覺labilecek bir kavram. Zihinsel bir alt yap覺ya sahip olmas覺 nedeniyle keyfi bir kuruluun 羹zerinden arz覺 endam ediyor. Bununla beraber sonu癟lar覺 a癟覺s覺ndan olduk癟a ac覺 veren y繹nelimlere sahip. teki bir yakla覺m tarz覺, 繹teki bir kaos, 繹teki bir yap覺, 繹teki bir semantik ve 繹teki bir yap覺 bozum. teki, sen olmay覺 hak etmemi olan ‘o’nun tezah羹r etmi bir durumunu imliyor zihnimize. Hatta ‘繹teki’ elden gelse b羹t羹n ah覺s kiplerinden kap覺 d覺ar覺 edebileceimiz bir ey. ‘O’ bile sahipleneceimiz bir kavram ‘繹teki’ kar覺s覺nda. En az覺ndan bir yap覺 olarak, dil bizi b繹yle d羹羹nd羹rebiliyor. 羹nk羹 zimmen de olsa ‘o’, sen 羹zerinden varabileceimiz, hatta bilincinde olmasak bile dilin ulat覺覺 bir durum olarak i癟selletirdiimiz bir ey. Dil b羹t羹n ‘o’lar覺 繹teki yapm覺yor, 繹teki ‘o’nun 繹tesinde bir yerde. Lakin analitik olarak bakt覺覺m覺zda ‘o’, ’sen’den, ’sen’ de ‘ben’den 癟ok uzakta olan yap覺lar deil. Epigraf覺m覺zda olduu gibi.

teki ben veya senden balayan bir ey. Ben veya sen olmasa 繹tekini oluturabilecek bir vasattan s繹z edebilmek m羹mk羹n deil. Yani 繹tekinden kalk覺p da bir ‘ben’ veya ’sen’ oluturacak duruma sahip deiliz. Dil bile 繹tekinin kar覺s覺nda geri d繹n羹s羹z bir yap覺 olarak kendini g繹steriyor. Dilin bile taraf tuttuu bir vasattan bahsediyoruz 繹teki dediimizde. Devam覺n覺 oku »

 Sayfalar:   1  2  3  4  5 »