DÖNDÜĞÜNDE BÜTÜN GÜZELİĞİYLE DÖNEN ADAM

Çete/le by Ferhat Kalender Yorum ekle

Döndüğünde vücuduyla ve bütün güzelliğiyle dönen bir adamdan öğrendik hayata dair ne varsa. Aşka ve adalete en çok muhtaç olduğumuz demde doğunun kalbinde konuşan bir adamdı bu. Bütün coğrafyaların ve var oluşların dikkat kesildiği bir coğrafyadan geliyordu. Işık denizi yutmuş sonsuz geceleriyle çöl, bu adamın derin sessizliğine bir ayet gibi iniyordu. Bu kıpırtısız sonsuzluk, çıplak bir yürek oluveriyor, savrulup gelen ve ansızın çöken karanlığın ortasında yakıcı bir ateşe dönüşüyordu.

Bu adam/ bir adam kendini döne döne yeniden deniyor. Tarihi, coğrafyayı, insanı ve âlemleri yeniden okuyordu. Çünkü sırların sırrına nüfus etmenin koşulsuz yoludur bu. Umut ile korku arasında gidip gelen bitkin ve yorgun bir bilinç, bütün seslerin ve sislerin arasından hiç şahid olmadığı bir sese yeniden çarpıyordu; ” Şüphesiz mecnun değilsin sen! ” Asabı bozulmuş, mizanı şaşmış, çöl fırtınalarının önünden kaçıp gelen ceylanlar gibi ürkek bir kente dönmek, kentle dönüşmek, kente dönüşmek ancak zamanlar ötesinden gelen bir çağrıyla mümkündü. “Ol” denildi ve oldu, O yürüdüğünde yeryüzü yürüdü. Zamanlar, aşklar, tutkular, isyanlar, varoluşlar ve anlamlar yürüdü.

Döndüğünde vücuduyla ve bütün güzelliğiyle dönen bir adamdan öğrendik hayata dair ne varsa. Bakışlarının içimize düşürdüğü serinlikle bakmayı tedris ettik zamanlar boyunca. Bu adam ve dostları o denli mütevaziydiler ki kim ve kimler dursa önlerinde akıp giden suyun üstünde köpükten başkası kalmıyordu geriye. Ve kim kulak kesilse çağrısına, gülden başkasına dönüşmüyordu. Şairin söylediği gibi ” Onca yol çiğnediler, çiçek çiğnemediler.” Kasılıp kalan, kasıldıkça kibirlenen, kibirlendikçe katılaşan, katılaştıkça çirkefleşen, çirkefleştikçe köpekleşen bir zamana bahar serinliğiyle giriverdiler. Biteviye alışkanlıkların, kirli geleneklerin, sürgit ihanetlerin ve zulümlerin dilleri tutuldu. Bir keresinde salına salına yürüyen savaşçısına şöyle dedi adam; ” Böyle yürüyüşü sevmez Allah, lakin bu yürüyüş başka…” Böyledir! Kime dokunsa “insanlaştıran” bir sözü emanet gibi taşımak, sabrın yol verdiği bu bereketi her dem taze bir bahar gibi solumak böyledir.

Döndüğünde vücuduyla ve bütün güzelliğiyle dönen bir adamdan öğrendik hayata dair ne varsa. Her yağmur tanesini bir meleğin getirerek yüreklerimize bıraktığını, nerede bir yetim ağlasa hesabının bizden sorulacağını, kendimizi bilmeden, kendimizi bulmadan, bildiklerimizin ve bulduklarımızın hiçbir anlam ifade etmediğini, O’ndan öğrendik.






“DÖNDÜĞÜNDE BÜTÜN GÜZELİĞİYLE DÖNEN ADAM“ için 6 yorum var

  1. rüveyda diyor ki:

    herkes gözünü çevirmişken gökyüzünden,saplamışken yere;bizim işimiz göklerle..!

  2. mona diyor ki:

    zaman geçsede geride en güzel kıpırtıları bırakır..bizim gönlümüzde fikrimizde bir

  3. yasir korkmaz diyor ki:

    üstadım öyle döndürdünki çocukluğuma kırda uçurtasım geldi uçurmalarımı hayallerimi mıhlar gibi gelecegime çakasım geldi ince çıtalara çivileri hiçbir cocuk tatmıyor şimdi elinde kalan son üç miskete gözü gibi değer vermek ve sabaha onu on misket yapmanın hayaliyle koymuyor başını yastığa

  4. LeyL diyor ki:

    Allahım !
    Kuvvetimin tükendiğini sana arz ediyorum…
    gücümün azaldığını…
    insanların gözünde küçük düştüğümü sana arz ediyorum…
    Ya Erhamerrahimin!
    sensin ezilmişlerin sahibi!
    sensin benim Rabbim!
    beni kimlerin eline bıraktın???
    bana gaddarlık yapan yabancıların elinemi?
    yoksa davamı ipotek edecek bir düşmanamı??
    eğer sen bana gücenmedinse,
    kesinlikle bunlara aldırmıyorum…
    lakin iyiliğin beni rahatlatacaktır…
    senin nuruna sığınıyorum…
    karanlıları aydınlatan nuruna…
    dünya ve ahiretimi aydınlatan nuruna…
    gelecek gazabın,bana ulaşacak öfkenden kaçıp kurtulacağım bir sığınak arıyorum…
    sana sığjndım ,yeterki razı ol!!!
    güç ve kuvvet sendendir…yalnız senden!!!
    (taif dönüşü,gözü yaşlı bir şekilde giremediği Mekkesine bakarak ,(eğer bana gücenmedinse kesinlikel bunlara aldırmıyorum)vucudundan kanlar akarken ,taşlandığına aldırmayarak Rabbine yapılagelen en güzel teslimiyyettin adıdır taif…döndüğünde bütün güzelliğinle döndün ya nebi…rayihan kıtalar dolaşmakta….

  5. zelal diyor ki:

    yazmak zamanıysa seni sultanım…kelimlere sığdırmak zor letafetini helede yüreğini…el yazmakla yetinir kalp dile getirir rahmanın ol emriyle…şimdi seni diliyorum sultanım üşüyorum,korkuyorum ,en çokta seni özledim bahanem çok gel artık…yetim kalmış bir goncayım…gelde açılsın gülistan herşey ,gelde sukutunu boz yeryüzünün konuşsun kainat… gülmüyor yeryüzü senin gibi …

  6. eda diyor ki:

    Bazı duygular ne yazık ki yazı ile anlatılamıyor. Herşey o dara anlamsız oluyor ki bazen …. kalakalıyorsun yapayalnız. Ve sadece yaradan ile başbaşa kalıyorsun.

Yorum Ekle